'Mijn ervaring en expertise betreft de gezonde werkomgeving en het goed ondersteunen van hybride werken. Daar vertel ik graag over. Daarnaast ga ik graag met youngfm’ers in gesprek: wat zien jullie nou als FM?'
Mijn eerste baan binnen de wereld van Facility Management was als teamcoördinator bij Heyday, met een vaste plek bij zorgverzekeraar VGZ. Daar heb ik huisvesting en hospitality ‘op de vloer’ gezien. Dit werd uitgebreid met zaken als catering, schoonmaak en beveiliging toen ik als FM locatiemanager aan de slag ging. In die rol heb ervaring opgedaan met facilitaire prestatiecontracten, leveranciersmanagement en Activity Based Werken. De kers op de taart van mijn tijd bij VGZ was van het hoofdkantoor in Arnhem het Gezondste Kantoor van Nederland maken door het behalen van de platinum certificering van de International Well Building Standard.
Lobbyen voor een plekje
Bij VGZ was ik onderdeel van een volwassen facilitaire regie-organisatie. Heel gaaf, maar ik wilde weleens zien hoe het is om een FM-organisatie vanaf de grond op te bouwen. Die kans kreeg ik bij Centralpoint, dat later is overgenomen door Dustin. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, is een goede samenwerking tussen FM, HR en ICT essentieel. Aan FM om hierbinnen de juiste (gezonde) werkomgeving en diensten te realiseren en bewaken. Daar ligt wat mij betreft ook echt de toegevoegde waarde van FM. Daarvoor moeten HR, ICT en FM wel betrokken zijn en worden bij hoe de organisatie werkt en waar de organisatie heengaat. Zorg dat FM een plekje aan de juiste tafels binnen de organisatie heeft.
Workplace nudges
In het Young FM programma deel ik vanuit deze ervaringen hoe Facility Management waarde kan toevoegen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je met je facility-pet aan de juiste tafel komt te zitten? En als je dan aan die tafel zit: hoe kun je als facility manager je steentje bijdragen aan veranderingen? Mijn focus ligt daarbij dus op een gezonde en hybride werkomgeving.
De International Well Building Standard is daarbij een prachtig instrument. Het is een modulair opgebouwde methodiek met tien categorieën. Je kunt bijvoorbeeld het hele klimaatsysteem aanpassen voor een prachtig binnenklimaat, maar dat is een kostbare aangelegenheid. Daar heeft niet iedere organisatie budget voor. Je kunt ook verbetering brengen door simpele workplace nudges. Zet bijvoorbeeld bij alle koffiepunten een aantrekkelijke waterautomaat met informatie waarom je dat kopje koffie ook eens kunt laten staan. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarmee je – zonder dat het veel hoeft te kosten – mensen kunt bewegen om gezonder werkgedrag te vertonen. Daarbij biedt de International Well Building Institute mooie templates die je letterlijk mee kunt nemen naar de werkvloer om te kijken of het binnen je organisatie past. Dat handvat kan ik aanreiken aan young fm’ers.