Maar hoe verduurzaam je de organisatie? En welke rol kan facility management daarin spelen? Onderzoek door ING toont aan dat CO2-reductie, circulaire productie en, onder de grootbedrijven, elektrische wagenparken belangrijke focuspunten zijn voor verduurzaming.
Tijdens de eerste helft van 2021 schreven we meerdere artikelen over duurzame projecten die vanuit FM geïnitieerd werden. Lees hier een overzicht met 5 mogelijkheden om je op weg te helpen met verduurzaming.
Duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen, iedereen moet er wel iets mee. Dat ‘moeten’ maakt het echter juist tot een hindernisbaan. Naast ‘moeten‘ is er ook heel veel sprake van ‘willen’. Enerzijds is er de intrinsieke motivatie om de wereld goed of beter achter te laten voor de volgende generaties. Anderzijds heeft duurzaam inkopen en verkopen ook waarde voor bedrijven.
Met name vanuit de overheid zie je dat er in de aanbestedingsstukken steeds meer wordt gevraagd naar duurzaamheid en naar aantoonbaar duurzaam inkopen. Het levert punten op bij de beoordeling en de uiteindelijke gunning.
‘Marktpartijen uitdagen’

Een voorbeeld is de gemeente Utrecht, die ambitieuze doelstellingen op gebied van duurzaamheid heeft. Facto stelde 9 vragen aan Sanne van Meegdenburg, coördinator Inkoop- & Contractmanagement bij de facilitaire afdeling van Gemeente Utrecht. Ze vertelt dat de gemeente in 2030 klimaatneutraal en in 2050 volledig circulair wil zijn en legt uit dat inkoop daar een grote rol in speelt.
‘Bij alles dat we inkopen willen we (markt)partijen uitdagen om ons slimme, eerlijke en vernieuwende oplossingen te bieden die bijdragen aan deze ambitieuze doelstellingen. Facilitair is een kansrijk segment om de doelstellingen te verwezenlijken, waarbij de uitkomst heel zichtbaar is voor de medewerkers.’
Circulaire inrichting
Ook een circulaire kantoorinrichting kan bijdragen aan de verduurzaming van een organisatie. Zo wordt de inrichting van het Herman Gorterpand verduurzaamd. Dit overheidskantoor in Utrecht wordt momenteel bouwkundig en technisch gerenoveerd, met als doel het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland te worden.
‘Het uitgangspunt is dat alles zo circulair mogelijk wordt ingericht’, vertelt Joris de Schepper, aspectmanager duurzaamheid & kwartiermaker. Welk effect dat heeft op de kosten? Sander Geerlings, manager dienstverlening bij het FB DJI en samen met De Schepper verantwoordelijk voor dit project, zag laatst een berekening voorbijkomen waaruit bleek dat refurbishment goedkoper is dan nieuw meubilair aanschaffen.
‘Je hebt minder materialen nodig, gebruikt bestaande middelen en het arbeidsloon is niet hoog. Daar staat tegenover dat je wel te maken hebt met een stuk logistiek, maar per saldo ziet de business case er positief uit.’
Paris Proof-kantoor
Niet alleen de overheid verduurzaamt haar bedrijfsvoering en panden, ook commerciële organisaties werken aan een duurzame toekomst. Bij ABN Amro wordt 40-jaar oude kantoor in Amsterdam Zuidoost ge-upgrade naar een energiezuinige, moderne werkomgeving voor circa 10.000 fte waarin optimale employee experience centraal staat. Een ambitie die verder gaat dan ‘Paris Proof’ en gericht is op het faciliteren van de toekomstige manier van werken.
De term Paris Proof wordt gebruikt voor een duurzaamheidsmeting op het daadwerkelijke energieverbruik. Het gaat daarom een stapje verder dan een energielabel voor een pand, waarbij alleen eisen worden gesteld aan duurzame voorzieningen, maar niet aan het daadwerkelijke verbruik. Een Paris Proof-utiliteitspand, zoals een kantoorgebouw, mag jaarlijks maximaal 70 kilowattuur per m2 uitstoten.
Vegetarische bedrijfscatering
Ook op het gebied van catering kunnen facilitair managers een bijdrage leveren aan de verduurzaming van een organisatie. De uitstoot om plantaardige voeding te produceren blijkt een stuk lager te zijn dan niet-plantaardige voeding. Reden voor Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability bij TU Delft, om in samenwerking met cateraar Cirfood het aanbod van één van de universiteitsrestaurants volledig vegetarisch te maken.
Van den Dobbelsteen: ‘TU Delft wil in 2030 CO2-neutraal en circulair zijn. Voedsel bleek de op een na grootste factor van uitstoot, nog voor mobiliteit. Om naar netto nul CO2-emissie te gaan moet het voedselaanbod daarom duurzamer. Een van de oplossingen is een verschuiving van dierlijk naar plantaardig voedsel. Ten opzichte van het oude aanbod van restaurants op de TU Delft zouden vegetarische/veganistische keukens de helft van de uitstoot realiseren.’
Voor de decaan van Bouwkunde (zelf overigens geen vegetariër) was dit de reden om zijn eigen restaurant volledig vegetarisch te maken.
Elektrisch wagenpark
Een vijfde manier om de bedrijfsvoering te verduurzamen is het wagenpark aan te pakken. Maar de zakelijke rijder stapt om meerdere redenen niet zo snel over naar een elektrische leaseauto. De vraag is dan ook: hoe stimuleer je als werkgever je leaserijders om die overstap toch te maken en meteen een stuk groener te worden?
Omgevingsdienst IJmond stapt over op volledig elektrisch wagenpark

Omgevingsdienst IJmond pakte het voortvarend aan door over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. De eigen mobiliteit bij de omgevingsdienst moet een goed voorbeeld
zijn, vindt wagenparkbeheerder Rick Sinkeldam. ‘We zijn daarom overgestapt van aardgas op een volledig elektrisch wagenpark.’
Tegelijk wilde Sinkeldam een nieuw wagenparkbeheersysteem invoeren. Daarmee wilde hij onder meer planningsproblemen oplossen. ‘Ik hoorde vaak dat mensen misgrepen als ze een auto wilden gebruiken. In de agenda zag ik dan best veel gaten in de planning, dus we hadden behoefte aan een applicatie waarmee we efficiënter konden omgaan met de beschikbare voertuigen. We wilden auto’s ook slimmer gaan toebedelen om ervoor te zorgen dat de accu voldoende opgeladen blijft als de volgende berijder de auto wil gebruiken.’