Onderzoeksuitkomsten
Het onderzoek, waaraan 33 facilitaire aanbieders hebben deelgenomen, leverde onder meer de volgende uitkomsten op.
- 1 op de 3 facilitaire aanbieders heeft duurzaamheidsmanager of -afdeling
Bijna alle facilitaire aanbieders hebben een duurzaamheidsvisie vastgelegd (94%) en stellen tevens budget beschikbaar (85%). Bij 1 op de 3 aanbieders is een duurzaamheidsmanager en/of -afdeling is aangesteld. - Opdrachtgevers belangrijkste aanjager
Aanbieders zijn zowel intrinsiek als extrinsiek gemotiveerd om te verduurzamen. Op nummer één staat ‘behoefte vanuit de klant’, gevolgd door ‘een duurzame wereld voor de volgende generatie’ en ‘de impact die we kunnen maken met onze dienstverlening’.
‘Voldoen aan wet- en regelgeving’ en ‘kostenreductie’ worden in mindere mate als drijfveer voor duurzaamheid beschouwd.
- CO2-reductie en meer sociale impact belangrijkste doelstellingen
Uit dit onderzoek blijkt verder dat de facilitaire markt met name een bijdrage wil leveren in het reduceren dan wel het compenseren van de CO2-uitstoot. Ruim 60% van de respondenten geeft aan deze doelstelling reeds behaald te hebben.
Dit geldt eveneens voor duurzaamheidsdoelstellingen vanuit een sociaal perspectief, zoals het verhogen van social return, duurzame inzetbaarheid van medewerkers en het leveren van een bijdrage aan maatschappelijke initiatieven.
- Inspelen op duurzame trends en ontwikkelingen
1 op de 3 facilitaire aanbieders ziet zichzelf als koploper en inspirator in de facilitaire markt. Ze durven risico’s te nemen, te experimenteren en te investeren in nieuwe duurzaamheidsinitiatieven.
Ook op het gebied van trends komt de aandacht voor het sociale aspect terug, waarbij de meeste potentie wordt gezien in duurzame inzetbaarheid van medewerkers (85%). Daarnaast krijgen ook milieu en samenwerking de aandacht. Zo worden een duurzame supply chain (76%), circulaire afvalconcepten (76%) en het aangaan van strategische allianties (73%) gezien als trends met veel potentie.